Dnešní příspěvek popisuje možnosti, jak se domoci soudního rozhodnutí ve věcech voleb do zastupitelstev krajů, obcí, senátu a ve věci místních referend. Jak návrh koncipovat? Na který soud se obrátit? A jak argumentovat? Základem ochrany ve věcech volebních Vás provede náš příspěvek níže:

  1. ochrana ve věcech seznamů voličů

Seznam voličů vede obecní úřad voliče, který je v obci přihlášen k pobytu[1]. Každý volič si v úředních hodinách úřadu může ověřit, že je v takovém seznamu zapsán, případně může požadovat doplnění, opravu či úpravu. Obecní úřad má podle zákona povinnost mu vyhovět, anebo do 48 hodin sdělit písemnou formou důvody, proč žádosti vyhovět nelze[2].

Pokud obecní úřad chyby neodstraní, může se volič (dotčená osoba) obrátit na soud – krajský soud – příslušný podle sídla správního orgánu (obecního úřadu) a navrhnout ono doplnění seznamu nebo jeho opravu[3]. Za účastníka řízení je třeba označit sebe (navrhovatele) a správní orgán (tedy konkrétní obecní úřad). Soud pak rozhodne do 3 dnů od dojití návrhu, a to bez nařízení jednání.

V obsahu žaloby musí být uvedeny relevantní skutečnosti, jakož i jejich podložení důkazními prostředky (sdělení obecního úřadu, fotografie seznamu voličů atd.).

  • neplatnost voleb a hlasování u člena zastupitelstva kraje

Zákon o volbách do zastupitelstev krajů v ust. § 53 rozlišuje možnosti občana zapsaného do seznamu voličů ve svém volebním okrsku (ve volebním okrsku konkrétního zastupitelstva kraje) podat návrh na:

  • neplatnost hlasování (pokud je zde podezření na porušení zákona, který výsledky hlasování ovlivnil, a to HRUBÝM způsobem)
  • neplatnost voleb jako celku (pokud je zde podezření na porušení zákona, který výsledky voleb ovlivnil a to HRUBĚ)
  • neplatnost volby konkrétního kandidáta (pokud je zde podezření na porušení zákona, který výsledek volby kandidáta HRUBĚ ovlivnil)

V návrhu je třeba specifikovat sebe jako navrhovatele, příslušný volební orgán, politickou stranu, případně toho, jehož volba byla napadena[4].

Návrh je třeba podat do 10 dnů od vyhlášení výsledků Státní volební komisí, a to krajskému soudu[5].

Soud rozhodne v řádu 20 dnů[6], bez jednání, případně může rovněž vyhlásit za zvoleného toho, kdo byl řádně zvolen.

  • ochrana ve věcech místního referenda

Návrhem se u soudu lze domáhat rovněž určení, že návrh na konání místního referenda má nedostatky, dále vyhlášení místního referenda, vyslovení neplatnosti rozhodnutí přijatého v místním referendu a vyslovení neplatnosti hlasování v místním referendu[7].

Opět bude v návrhu třeba specifikovat navrhovatele, přípravný výbor referenda, obec, městskou část či obvod. Návrh je nutné podat do 10 dnů od vyhlášení výsledků hlasování, přičemž soud rozhodne o neplatnosti hlasování (tedy problému v průběhu referenda) nebo neplatnosti rozhodnutí v místním referendu, a to v případě, že došlo k porušení zákona, které mohlo ovlivnit jeho výsledek, referendum se konalo ve věci, která do samostatné působnosti obce či statutárního města nepatří, anebo ve věci zákonem zakázané.

Návrh může podat i přípravný výbor či jiná oprávněná osoba[8]. Rovněž je povinností navrhovatele tvrdit relevantní skutečnosti a ty rovněž podložit důkazními prostředky (povinnost tvrzení a povinnost důkazní).

  • volby do Senátu

Zde je možné domáhat se vyslovení neplatnosti hlasování, neplatnosti voleb či neplatnosti volby kandidáta za podmínek uvedených v bodě 2) tohoto příspěvku, návrh může podat každý občan zapsaný v seznamu voličů v příslušném senátním volebním okrsku[9], jakož i další subjekty v § 87 zákona o volbách do Parlamentu ČR.

Zde se návrh adresuje Nejvyššímu správnímu soudu a to do 10 dnů od vyhlášení výsledků voleb, soud má na rozhodnutí 20 dnů ode dne, kdy mu byl návrh doručen.[10]

V návrhu je třeba specifikovat sebe jako navrhovatele, příslušný volební orgán, politickou stranu či kandidáta a opět uvést všechny ve věci významné skutečnosti a ty podložit důkazy, které má navrhovatel k dispozici.


[1] ust. § 28 zákona o volbách do zastupitelstev obcí

[2] jak stanoví § 28 odst. 2 zákona o volbách do zastupitelstev obcí

[3] ust. § 88 soudního řádu správního („SŘS“)

[4] ust. § 90 SŘS

[5] ust. § 53 a 54 zákona o volbách do zastupitelstev krajů

[6] ust. § 90 odst. 3 a 4 SŘS

[7] ust. § 91a SŘS

[8] ust. § 58 zákona o místním referendu

[9] ust. § 90 odst. 1 a 2 SŘS

[10] ust. § 88 zákona o volbách do Parlamentu ve spojení s ust. § 90 odst. 3 SŘS